בתקופה האחרונה, בעיקר בעקבות הופעת הספר "מחקר סין" והצטרפות טריאתלטים בכירים לגל זה, אנו שומעים יותר ויותר על חשיבות אכילת חלבון מן הצומח. חדש: קבוצת הליכה בכפר -סבא! דברו אתי…זה קורה בכל יום חמישי קצת לפני 6 בבוקר😀😎😍
חלבון – בואו נדבר על המרכיב הסופר חשוב הזה בגופנו . . .
עקרונית, אדם ממוצע זקוק ל 0.8 גרם חלבון ליום ל 1 ק"ג ממשקל גופו וספורטאי זקוק לכ 1.1 גרם חלבון ליום ולעתים אף יותר ממשקל גופו. במה אם כן דברים אמורים ? מסקנות מחקר סין הצביעו על מסקנה מובהקת אחת: שכיחות המחלות הכרוניות הייתה הגבוהה ביותר בקרב אנשים שהרבו לצרוך מזונות מן החי (בשר, חלב ומוצריו, ביצים ודגים).
החלבון דרוש לבניית גופינו ולתפקודו התקין והיעיל. מרביתנו מקבלים חלבון מאכילת מוצרים מהחי: בשר, ביצים ומוצרי חלב. יחד עם זה, אנשים רבים נמנעים או ממעיטים באכילת מזונות אלו מסיבות שונות ועל כן עלול להיווצר אצלם מחסור בחלבון. על האדם הבריא, הממוצע, לצרוך 0.8 גרם חלבון לכל ק"ג משקל גוף ואצל ספורטאים, בתקופות מסוימות ניתן לדבר על 1.2 גרם חלבון לכל ק"ג גוף. כמו – כן, ישנה חשיבות לגיוון סוגי החלבון על מנת לקבל את כל חומצות האמינו.
דגנים מלאים, קטניות וזרעים הנם מקור צמחי לחלבונים, אך כדי לקבל "חלבון מלא"- כלומר, לקבל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף – יש לשלב קטניות ,דגנים וזרעים על בסיס יומי. אוכלוסיות שלמות ברחבי העלם מבססות את ארוחותיהן על שילוב של דגנים וקטניות:
במזרח אסיה – אורז וסויה.
בדרום אמריקה – שעועית ותירס.
במזרח התיכון – מנגבים חומוס בפיתה או מג'דרה.
הסויה היא קטניה יוצאת – דופן, אשר מכילה את כל חומצות האמינו הנחוצות לגוף האדם, אך גם אותה רצוי לצרוך בשילוב עם דגן.
הדגנים: אורז, חיטה (לחם, פסטות, בורגול, סולת), תירס, שעורה, דוחן, קינואה, אמרנט ושיבולת שועל.
הקטניות: סויה, אפונה, שעועית, חומוס, פול ועדשים.
הזרעים: גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה, זרעי פשתן ושומשום.
אלו הם השילובים העיקריים לקבלת חלבון מלא:
1) שילוב של דגנים עם קטניות.
אחד מהשילובים הנפוצים ביותר של חלבון מן הצומח הוא שילוב של קטניות עם דגנים. קטניות הם צמחים בעלי זרעים הגדלים בתרמילים כמו אפונה, שעועית ובוטנים. כאשר התרמילים של האפונה או השעועית צעירים ועדיין בשלב הבוסר, הם עשירים בויטמין A וברזל, אך כשהם בשלים רמת החלבון בהם עולה באופן ממשי.
2) שילוב של אגוזים או זרעים עם קטניות או דגנים.
גם בכמות קטנה אגוזים וגרעינים יכולים להוסיף הרבה ערך וטעם – כל האגוזים והזרעים עשירים בשומן אבל רוב השומן הוא לא רווי, אגוזים מכילים פחות חלבון ויותר שומן מגרעינים וזרעים. בכדי לקבל חלבון מלא הם צריכים להיאכל עם קטניות או דגנים.
טבלת חלבון מן הצומח – לפי סדר יורד:
מקור החלבון | כמות חלבון (ב-100 גרם) | גרם שומן (ל-100 גרם) | קלוריות (ל-100 גרם) |
---|---|---|---|
אצת נורי יבשה | 70 גרם | 6.5 גרם | 290 קלוריות |
קמח סויה | 49 גרם | 1.9 גרם | 330 קלוריות |
גרעיני דלעת | 30 גרם | 42 גרם | 565 קלוריות |
טחינה | 28.5 גרם | 54.5 גרם | 525 קלוריות |
גרעיני חמניה | 26 גרם | 23 גרם | 268 קלוריות |
זרעי פשתן | 18 גרם | 13 גרם | 173 קלוריות |
אגוזי מלך | 16 גרם | 55 גרם | 650 קלוריות |
שקדים, קשיו, ברזיל, פקאן, לוז | 10 – 15 גרם | 58 גרם | 585 קלוריות |
קינואה | 12 גרם | 30 גרם | 280 קלוריות |
שומשום – מקור טוב לסידן וברזל | 9 גרם | 49.7 גרם | 575 קלוריות |
בורגול | 6.5 גרם חלבון | 1.5 גרם | 320 קלוריות |
אגוז קוקוס | 4 גרם חלבון | 35 גרם | 353 קלוריות |
כוסמת מבושלת | 3.6 גרם חלבון | 0.5 גרם | 116 קלוריות |
ירקות | 1.8 – 3.5 גרם חלבון | 0.3 גרם | 15 – 35 קלוריות |
לסיכום,
מבלי להיכנס לטעמיהם או למצפונם של אוכלי בשר מהחי או לאלו המקבלים חלבון מהצומח, בהחלט יש לתת את הדעת הן לאורח החיים הבריא ונטול העלייה הדרמטית באחוז השמנים והמשמינים בתרבות המזרח ומעבר לזה, יש הגיון מסוים בטענה שהאדם, ייתכן ואכן לא אמור היה להיות אוכל בשר. אישית, אני אוכל בשר ואוהב בשר, אולם מחקר סין ואחרים, גרמו לי לנסות לפחות לצרוך יותר חלבון מהצומח.
בברכת הספורט והאנרגיה הטובה,
אסף לב – קבוצת הליכה לכל גיל
מאמן טריאתלון, אימון מנטאלי לספורטאים ולכאלו הרוצים לחוש כך
פייסבוק – מוזמנים להצטרף אלינו
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.
4 Comments
כ"כ נכון! גם אוהב מאד בשר,אבל אפשר ומומלץ להוריד את המינונים…
אתר מעולה
גם מאמר זה וגם ההמלצות של לפני ואחרי אימון. פשוטים וקלים להבנה ויישום שלא כמו טבלאות מסובכות שראיתי במקומות אחרים
תודה ואימון בריא ונכון לכולם
שחר גולן
מדידת כמות חלבון לפי יחידת מישקל היא טעות .המדד צריך להיות ערך תזונתי לפי כמות קלוריות.רק כך ניתן למדוד ערך תזונתי של מזון.
שימו לב שבעוף כמעט ואין מרכיבים הנחוצים לנו, הן כספורטאים והן בכלל –
ברזל, כמו גם חלבון (מעט יותר מברזל), כמעט ולא מצויים בו ו"המוניטין" שיצא לעוף בא לו בעיקר מהמטבח הפולני עליו גדלנו חלקנו בימים של –
אחריי מלחמת העולם השנייה ולכן, ממליץ בחום לאמץ הרגליי תזונה מגוונים ובריאים יותר וכמובן, כל אחד לאמונותיו, לגישתו ולהתאמה הספציפית למאפייני ואופי חייו !
אסף