שלום לספורטאים: קבוצת ריצה מוקדם בבוקר, קבוצת הליכה בחוף הצוק – "רצים עם אסף";
היום אנו זוכים לארח בבלוג שלי את רופא הבית של הקבוצה, ד"ר כץ, אשר מדגיש ומנהיר עבורינו את חשיבותה התקופתית של הבדיקה הארגומטרית; אנא וודאו כולכם שאכן ביצעתם אחת שכזו בשנה – שנתיים האחרונות. ד"ר כץ בבקשה . . .
הענף הראשון הוא בדיקת הספורטאי לפני תחילת הפעילות.
בדיקה זו מיועדת לאיתור מצבים שעלולים להפריע לפעילות הגופנית ואף לגרום לנזקים, שהם, לעיתים בלתי הפיכים. הבדיקה כוללת: הכרת הנבדק מבחינה רפואית, הכרת ההיסטוריה הרפואית שלו ושל קרובי משפחתו ובדיקה גופנית שכוללת בדיקת הפעילות החשמלית של הלב ( א.ק.ג ) במנוחה או במאמץ .במסגרת הבדיקה ניתן גם ייעוץ והכוונה לפעילות גופנית לנבדקים עם בעיות רפואיות שונות וכאמור, איתור בעיות שונות, הן רפואיות והן במערכת השלד והשרירים שעלולות להחמיר עקב הפעילות.
הענף השני הוא טיפול בפגיעות שנגרמות בזמן הפעילות הגופנית. הפגיעות הן בעיקרן במערכות השלד והשרירים. מקרי מוות פתאומי בעת פעילות ספורט הם נדירים – בין 1 ועד 2 ל 100000 – 1500000 ספורטאים – אך ברגע שקורה מקרה מעין זה, ההד הוא גדול כי מדובר בספורטאי שהוא מייצג על פי רוב את "שיא הבריאות".
בבדיקה לפני פעילות מנסים לגלות פגימות כלשהן במערכות השונות בגוף שלא מפריעות להתפתחות הרגילה והתקינה, אך בזמן מאמץ גופני יכולות, כאמור לגרום למוות פתאומי. מצבים כגון התעבות שריר הלב, הפרעות בהולכה החשמלית של הלב, פגמים אנטומיים בכלי דם ועוד, אשר על פי רוב, לא באים לידי ביטוי בחיי היומיום. מצבים אלו מופיעים עם הלידה ולעיתים קרובות מדובר בתופעות גנטיות ואכן מידי פעם שומעים על מקרי מוות פתאומי של קרובי משפחה בזמן פעילות גופנית; מצבים אילו "מסוכנים " יותר בגילאים צעירים.
אצל ספורטאים, במיוחד מעל גיל 35 לערך, סיבת המוות הפתאומי בעת פעילות גופנית אינטנסיבית היא שינויים בכלי הדם והיוצרות רבדים של סידן ושומנים שונים בדפנות כלי הדם (שינויים אטרוסקלרוטים) שעלולים להפריע לזרימת הדם, במקרים אחרים הרבדים הללו מתנתקים מהדופן וגורמים לסתימת כלי דם באברים שונים, כגון לב (התקף לב), מוח (אירוע מוחי), גפיים תחתונות ועוד.
על טיפולים מונעים ומחדשים – במערכת השלד והשרירים ניתן ללמוד כאן, ד"ר צבי שלם
הן ההפרעות המולדות בצעירים והן השינויים בכלי הדם עם ההתבגרות, מופיעים ועלולים לגרום לתחלואה במאמצים גופניים אינטנסיביים . יש לציין, שגם בילדים וגם במבוגרים, התופעות שעלולות לגרום לתחלואה, מופיעות לאחר מאמץ ובדופק מעל הדופק המירבי. אצל ספורטאים שמתאמנים זמן רב ויותר אצל רצים למרחקים ארוכים מופיעה לעתים הגדלה של שריר הלב, כמו אצל חולי לב . זה מצב תקין כל זמן שהספורטאי ממשיך בפעילות וכשמפסיקים את הפעילות, בדרך כלל, הלב חוזר לגודל תקין.
לסיכום,
בדיקת הלב במאמץ היא בדיקה חשובה וללא בדיקה זו, פעילות גופנית אינטנסיבית עלולה להזיק ולגרום לנזקים בלתי הפיכים, את הבדיקה נהוג לבצע אחת לשנה.
בברכת הבריאות,
ד"ר אברהם כץ – מומחה לרפואה פנימית רפואת ספורט
03-6024123
תודה רבה לידידי היקר ד"ר אבי כץ ושוב מדגיש את חשיבות הבדיקה. אם תרצו לקרוא ו / או לשמוע עוד דברים על ספורט, החיים, אימון מנטאלי ואימון אנשים עם צרכים מיוחדים להלן הפודקאסט שלי, בבקשה, הנה זה מגיע . . .
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.
11 Comments
תועלת נוספת – אפשר להכניס את נתון הדופק המקסימאלי לגארמין… חוץ מזה, זו הפעם היחידה שאתה בודק את קצה גבול היכולת שלך בתנאי מעבדה, שזה מעניין לכשעצמו.
ד"ר כץ, תודה רבה על המידע רב הערך שכתבת בשבילנו. להיפוכונדרית כמוני זה נתן עוד פוש ללכת לעשות בדיקה ארגומטרית. כלטוב.
ד"ר כץ היקר,
כמה חשוב ואף חיוני בגילנו המתקדם.
תודה על האינפורמציה וכמובן……רק בריאות.
טוני LA
תודה על המאמר דוקטור,
אני אקבע בדיקה לשבוע הבא.
כל טוב,
איציק
ד"ש לאסף מד"ר כץ.
עשיתי היום את הבדיקה.
פז
מדליק אחי, צריך להבדק גם.
אבי
מעולה, בדרך לבדיקה.
אמיר
אחלה, מחר עושה בדיקה.
נעמה
[…] מטרתן של בדיקות הדם התקופתיות אצל האדם הבריא היא שלילת קיום מחלה. לנו הספורטאים, המטפחים ושומרים את גופנו ובריאותנו, כדאי לבצע לפחות פעם בשנה בדיקות דם תקופתיות אשר יספקו לנו מידע על מצבנו הבריאותי כגון חסרים תזונתיים שונים, התפתחות מחלה או מצבים אשר דורשים בירור נוסף. כמאמן קבוצת ריצה ("רצים עם אסף"), תוצאות בדיקת דם נותנות לי אינדיקציה נוספת על מצב הספורטאי, מעבר לבדיקת ארגומטריה וסף חומצת חלב, באם בוצעה. עוד על בדיקה ארגומטרית ומאמר של רופא הקבוצה, ד"ר כץ, נ… […]
[…] והגברת האימונים ועוד, אני תמיד מייעץ לעשות בדיקת דם וארגומטריה טרם התחלת / החזרה לאימונים […]
חשוב מאוד, צודק
נהדר אסף
אבי